Tagiatelle z domowym pesto
- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
makaron tagiatelle | 250 g |
świeża bazylia | 1 pęczek |
orzechy piniowe | 1/3 szklanki |
czosnek | 1 ząbek |
Parmezan tarty | 30 g |
oliwa extra virgin | 100 ml |
sól i pieprz do smaku |
Kto raz skosztuje domowego pesto, na zawsze zrezygnuje z gotowych!
Wrzucić do moździerza posiekaną bazylię, orzeszki, pokrojony czosnek i starty parmezan. Dolać oliwę i dokładnie utrzeć. Można też wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Ugotować makaron al dente. Wyłożyć na talerze i polać sosem. Danie można podawać udekorowane listkiem bazylii lub posypane prażonymi orzeszkami pinii i startym parmezanem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.