Tadżin z kulkami rybnymi
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
warzywa | |
pomidorki koktajlowe | 10 |
żółta papryka | 1 duża |
cebula | 1 duża |
kulki rybne | |
biała ryba o zwięzłym mięsie | 700 g |
maca | pół paczki |
jajko | 1 |
posiekana cebula | 1 |
posiekana świeża kolendra | 1 łyżka |
sól i pieprz | |
przyprawy do sosu | |
kumin | 1 łyżeczka |
przecier pomidorowy | 1 łyżka |
czosnek roztarty z solą | 1 ząbek |
ras el hanout (można zastopić curry) | 1 łyżeczka |
harrisa (albo ostra papryka) | 1 łyżeczka (albo wię |
świeża kolendra (lub pietruszka) | pół pęczka |
Jeżeli macie prawdziwe naczynie do tadżinu trzeba je przez pół godziny namoczyć w wodzie przed użyciem. Warzywa pokroić na duże kawałki i ułożyć w naczyniu, tak żeby najtwardsze i najdłużej się gotujące (w tym przypadku cebula i papryka) były na dole. Zalać niewielką ilością wody (ćwierć szklanki, warzywa puszczą dużo płynu) wymieszanej z przyprawami, przykryć pokrywką i ustawić na małym ogniu. Wcześniej zmiksować wszystkie składniki kulek i zostawić mieszaninę na jakiś czas żeby maca napęczniała. Formować kulki i gotować partiami w niewielkiej ilości osolonej wody albo bulionu warzywnego z liściem laurowym. Ułożyć kulki na warzywach i ewentualnie uzupełnić płyn wodą w której się gotowały. Przykryć i trzymać na minimalnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Tadżinu w czasie gotowanie się nie miesza. Przed podaniem posypać posiekaną natką kolendry (lub pietruszki). Podawać z bagietką.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.