Tadżin z kulkami rybnymi

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
warzywa
pomidorki koktajlowe 10
żółta papryka 1 duża
cebula 1 duża
kulki rybne
biała ryba o zwięzłym mięsie 700 g
maca pół paczki
jajko 1
posiekana cebula 1
posiekana świeża kolendra 1 łyżka
sól i pieprz
przyprawy do sosu
kumin 1 łyżeczka
przecier pomidorowy 1 łyżka
czosnek roztarty z solą 1 ząbek
ras el hanout (można zastopić curry) 1 łyżeczka
harrisa (albo ostra papryka) 1 łyżeczka (albo wię
świeża kolendra (lub pietruszka) pół pęczka
Tadżin to nazwa naczynia i marokańskiego dania, które się w nim robi. Z braku takowego naczynia można potrawę przygotwoać w naczyniu żaroodpornym albo w rondlu o grubym dnie.

Jeżeli macie prawdziwe naczynie do tadżinu trzeba je przez pół godziny namoczyć w wodzie przed użyciem. Warzywa pokroić na duże kawałki i ułożyć w naczyniu, tak żeby najtwardsze i najdłużej się gotujące (w tym przypadku cebula i papryka) były na dole. Zalać niewielką ilością wody (ćwierć szklanki, warzywa puszczą dużo płynu) wymieszanej z przyprawami, przykryć pokrywką i ustawić na małym ogniu. Wcześniej zmiksować wszystkie składniki kulek i zostawić mieszaninę na jakiś czas żeby maca napęczniała. Formować kulki i gotować partiami w niewielkiej ilości osolonej wody albo bulionu warzywnego z liściem laurowym. Ułożyć kulki na warzywach i ewentualnie uzupełnić płyn wodą w której się gotowały. Przykryć i trzymać na minimalnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Tadżinu w czasie gotowanie się nie miesza. Przed podaniem posypać posiekaną natką kolendry (lub pietruszki). Podawać z bagietką.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.