Szynka ze szparagami w galarecie
- Czas 1 dzień 16 godz. 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
szynka wędzona dobrej jakości | 500g |
szparagi zielone | 150 g |
szparagi białe | 150g |
bulion warzywny | 1,2 l |
żelatyna zgodnie z proporcją na opakowaniu |
Galareta z wędzonej szynki ze szparagami ma intensywny, pełen wyrazu smak. Idealna jako wykwintna zakąska do dobrej polskiej wódki.
Szparagi oczyścić i pokroić. Szynkę pokroić w kostkę. Do wrzącego bulionu wrzucić szynkę, gotować 10 minut, dodać białe szparagi i gotować następne 10 minut, dodać zielone szparagi i gotować jeszcze 10 minut. Odlać wywar, przemierzyć, wymieszać go z namoczoną w przegotowanej wodzie żelatyną. Doprawić pieprzem i odrobiną cukru. Mięso ze szparagami przełożyć do miseczek, zalać wywarem z żelatyną. Wystudzić, wstawić do lodówki na 3 godziny. Podawać z sokiem z cytryny lub octem jabłkowym i świeżym wiejskim chlebem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.