Szybkie spaghetti bolognese

  • Czas 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
makaron spaghetti 500 g
mielone mięso z indyka 500 g
cebula 1
czosnek 3-4 ząbki
olej rzepakowy 5-6 łyżek
domowy przecier pomidorowy lub pomidory z puszki ok. 1 szklanka
sól i pieprz do smaku
Parmezan tarty 50 g
pomidory z puszki ok. 1 szklanka
Prawdziwe bolognese gotuje się godzinami z wołowiny, wersja z indykiem jest o wiele szybsza.

Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Rozgrzać olej w rondlu. Zeszklić cebulę. Dodać mięso i podsmażyć mieszając. Dolać pół szklanki wody lub wywaru warzywnego, przykryć i dusić. W tym czasie ugotować makron. Dodac pomiory, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć sos na makaron, posypać parmezanem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.