Szybkie spaghetti bolognese
- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
makaron spaghetti | 500 g |
mielone mięso z indyka | 500 g |
cebula | 1 |
czosnek | 3-4 ząbki |
olej rzepakowy | 5-6 łyżek |
domowy przecier pomidorowy lub pomidory z puszki | ok. 1 szklanka |
sól i pieprz do smaku | |
Parmezan tarty | 50 g |
pomidory z puszki | ok. 1 szklanka |
Prawdziwe bolognese gotuje się godzinami z wołowiny, wersja z indykiem jest o wiele szybsza.
Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Rozgrzać olej w rondlu. Zeszklić cebulę. Dodać mięso i podsmażyć mieszając. Dolać pół szklanki wody lub wywaru warzywnego, przykryć i dusić. W tym czasie ugotować makron. Dodac pomiory, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć sos na makaron, posypać parmezanem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.