Szybki sernik

  • Czas 1 godz. 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
ciasteczka maślane 300 g
roztopione masło 120 g
twaróg 500 g
serek kremowy 500 g
miąższ z wanilii 1 laska
jajka 6
śmietana 22% 400 ml
cukire puder 250 g

Ciasteczka dokładnie rozgnieść (najlepiej włożyć do mocnej torebki foliowej i utłuc drewnianym tłuczkiem do mięsa lub wałkiem). Rozpuścić masło. Wymieszać okruchy ciastek z masłem. Wyłożyć nimi dno tortownicy i dobrze ubić. Wstawić do lodówki na pół godziny (może być dłużej).

Twaróg zemleć. Wymieszać dokładnie oba serki na wolnych obrotach miksera. Dodawać po jednym jajka, dolewać śmietanę i wsypywać po łyżce cukier cały czas mieszając.

Masę wylać na spód. Wstawić sernik do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec około godziny.

Zostawić na 10 minut w piekarniku. Wyjąć. Ostudzić.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.