Szwajcarska zupa serowa
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
masło klarowane | 40 g |
czerstwy wiejski chleb | 8 kromek |
cebula | 1 duża |
bulion mięsny lub warzywny | 1 l |
ser gruyere | 120 g |
ser ementaler | 120 g |
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku | |
szczypiorek | 1 pęczek |
Gęsta kremowa zupa o intensywnym smaku sera. Klasyczny szwajcarski, chłopski przepis. Można go podrasować kieliszkiem kirszu, dodanym do smażonej cebuli i kleksem śmietany kremówki już na talerzach.
Chleb pokroić w kostkę i zrumienić na patelni na połowie masła. Cebulę posiekać i zrumienić w rondlu na pozostałym maśle. Wlać do cebuli bulion, wsypać grzanki, doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut . Zmiksować na krem. Sery zetrzeć, dosypywać partiami do zupy, stale mieszając. Doprawić solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową . Posiekać szczypiorek. Posypać zupę szczypiorkiem tuż przed podaniem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.