Szwajcarska zupa serowa

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
masło klarowane 40 g
czerstwy wiejski chleb 8 kromek
cebula 1 duża
bulion mięsny lub warzywny 1 l
ser gruyere 120 g
ser ementaler 120 g
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
szczypiorek 1 pęczek
Gęsta kremowa zupa o intensywnym smaku sera. Klasyczny szwajcarski, chłopski przepis. Można go podrasować kieliszkiem kirszu, dodanym do smażonej cebuli i kleksem śmietany kremówki już na talerzach.

Chleb pokroić w kostkę i zrumienić na patelni na połowie masła. Cebulę posiekać i zrumienić w rondlu na pozostałym maśle. Wlać do cebuli bulion, wsypać grzanki, doprowadzić do wrzenia  i gotować kilka minut . Zmiksować na krem. Sery zetrzeć, dosypywać partiami do zupy, stale mieszając. Doprawić solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową . Posiekać szczypiorek. Posypać zupę szczypiorkiem tuż przed podaniem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.