- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
masło klarowane | 40 g |
czerstwy wiejski chleb | 8 kromek |
cebula | 1 duża |
bulion mięsny lub warzywny | 1 l |
ser gruyere | 120 g |
ser ementaler | 120 g |
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku | |
szczypiorek | 1 pęczek |
Chleb pokroić w kostkę i zrumienić na patelni na połowie masła. Cebulę posiekać i zrumienić w rondlu na pozostałym maśle. Wlać do cebuli bulion, wsypać grzanki, doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut . Zmiksować na krem. Sery zetrzeć, dosypywać partiami do zupy, stale mieszając. Doprawić solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową . Posiekać szczypiorek. Posypać zupę szczypiorkiem tuż przed podaniem.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...