Szule kunuti
- Czas 1 godz.
- Czas oczekiwania 8 godz.
- Trudność
- Porcja dla
ryż basmati | 180 g |
fasolka mung | 180 g |
cebula | 2 |
czosnek | 3 ząbki |
pomidory pelatti lub świeże | 200g |
kefir | pół litra |
olej | 4 łyżki |
papryka ostra w proszku | 1 łyżeczka |
papryka słodka w proszku | 1,5 łyżeczki |
przyprawa warzywna | 1 czubata łyżka |
koncentrat pomidorowy | 1 czubata łyżka |
woda | ok 800 ml |
natka pietruszki lub kolendra do podania | |
sól | 1 łyżeczka |
Kefir wylać na gęstą ściereczkę ułożoną na sicie i zostawić na noc do odcieknięcia. Opłukać i namoczyć w wodzie fasolkę mung. Pokroić w drobną kostkę jedną cebulę. Rozgrzać w garnku o grubym dnie połowę oleju, wsypać cebulę, usmażyć na złoto. Dodać obrane i posiekane pomidory, koncentrat pomidorowy i przyprawy łącznie z solą. Podsmażyć chwilkę, dodać pół litra wody i fasolkę mung. Przykryć i gotować 20 minut. Gdy fasolka zacznie mięknąć (po ok. 20 minutach) dodać opłukany ryż i dolać szklankę wrzątku. Złożona na czworo lnianą ściereczką przykryć garnek, na ściereczce położyć pokrywkę. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 20 minut. W tym czasie pokroić w piórka drugą cebulę i zrumienić ją mocno na pozostałym oleju. Osączony kefir wymieszać z roztartym czosnkiem. Posiekać zioła. Ugotowane szule kunuti wyłożyć na talerze, formując wianek. Do środka wianka wlać kefir. Posypać przesmażoną cebulą i ziołami.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.