- Czas przygotowania 1 godz.
- Czas oczekiwania 8 godz.
- Trudność
- Porcja dla
ryż basmati | 180 g |
fasolka mung | 180 g |
cebula | 2 |
czosnek | 3 ząbki |
pomidory pelatti lub świeże | 200g |
kefir | pół litra |
olej | 4 łyżki |
papryka ostra w proszku | 1 łyżeczka |
papryka słodka w proszku | 1,5 łyżeczki |
przyprawa warzywna | 1 czubata łyżka |
koncentrat pomidorowy | 1 czubata łyżka |
woda | ok 800 ml |
natka pietruszki lub kolendra do podania | |
sól | 1 łyżeczka |
Kefir wylać na gęstą ściereczkę ułożoną na sicie i zostawić na noc do odcieknięcia. Opłukać i namoczyć w wodzie fasolkę mung. Pokroić w drobną kostkę jedną cebulę. Rozgrzać w garnku o grubym dnie połowę oleju, wsypać cebulę, usmażyć na złoto. Dodać obrane i posiekane pomidory, koncentrat pomidorowy i przyprawy łącznie z solą. Podsmażyć chwilkę, dodać pół litra wody i fasolkę mung. Przykryć i gotować 20 minut. Gdy fasolka zacznie mięknąć (po ok. 20 minutach) dodać opłukany ryż i dolać szklankę wrzątku. Złożona na czworo lnianą ściereczką przykryć garnek, na ściereczce położyć pokrywkę. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 20 minut. W tym czasie pokroić w piórka drugą cebulę i zrumienić ją mocno na pozostałym oleju. Osączony kefir wymieszać z roztartym czosnkiem. Posiekać zioła. Ugotowane szule kunuti wyłożyć na talerze, formując wianek. Do środka wianka wlać kefir. Posypać przesmażoną cebulą i ziołami.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...