Sztuka mięsa w sosie cebulowym
- Czas 15 min.
- Czas oczekiwania 2 min.
- Trudność
- Porcja dla
mięso wołowe | 1 kg |
włoszczyzna | |
liście laurowe | 3 |
ziele angielskie | 5 ziaren |
cebula | 2 |
pieprz ziarnisty |
kapusta | pół sztuki |
śmietanka 30% | 200 ml |
szczypta cukru pudru | |
ocet | |
sól i pieprz |
Sztuka mięsa
Włoszczyznę obrać i umyć. Wołowinę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Cebulę podpiec nad kuchenką gazową (tak jak na rosół). W garnku zagotować wodę. Mięso włożyć do gotujacej się wody i dodać przyprawy – ziele angielskie, liście laurowe i pieprz w ziarnach. Gotować około 1,5 godziny. Po upływie tego czasu dodać włoszczyznę, kapustę i cebulę. Gotować pod przykryciem przez 1 godzinę. Pod koniec gotowania dosolić do smaku.
Sos cebulowy
Cebule obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Kiedy się zrumieni, dodać szczyptę cukru pudru. Do cebuli dolać wywaru z gotowania wołowiny. Gotować kilka minut na najmniejszym ogniu. Na koniec, szybko mieszając, dodać śmietanę. Doprawić odrobiną octu, solą i pieprzem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.