- Czas przygotowania 15 min.
- Czas oczekiwania 2 min.
- Trudność
- Porcja dla
mięso wołowe | 1 kg |
włoszczyzna | |
liście laurowe | 3 |
ziele angielskie | 5 ziaren |
cebula | 2 |
pieprz ziarnisty |
kapusta | pół sztuki |
śmietanka 30% | 200 ml |
szczypta cukru pudru | |
ocet | |
sól i pieprz | |
Sztuka mięsa
Włoszczyznę obrać i umyć. Wołowinę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Cebulę podpiec nad kuchenką gazową (tak jak na rosół). W garnku zagotować wodę. Mięso włożyć do gotujacej się wody i dodać przyprawy – ziele angielskie, liście laurowe i pieprz w ziarnach. Gotować około 1,5 godziny. Po upływie tego czasu dodać włoszczyznę, kapustę i cebulę. Gotować pod przykryciem przez 1 godzinę. Pod koniec gotowania dosolić do smaku.
Sos cebulowy
Cebule obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Kiedy się zrumieni, dodać szczyptę cukru pudru. Do cebuli dolać wywaru z gotowania wołowiny. Gotować kilka minut na najmniejszym ogniu. Na koniec, szybko mieszając, dodać śmietanę. Doprawić odrobiną octu, solą i pieprzem.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...