Szpinak z karmelizowaną cebulą
- Czas 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
świeży szpinak | 800g |
czerwone cebule | 2 |
czosnek | 3ząbki |
orzechy piniowe | garść |
oliwa | 1/4 szklanki |
cukier | 1łyżeczka |
sól i pieprz | |
cytryny | 2 |
W sezonie świeżego szpinaku warto eksperymentować z daniami, których poza sezonem, ze szpinaku mrożonego, nie uda się przygotować.
Obrać cebule i pokroić w dużą kostkę. Szpinak oczyścić, opłukać osuszyć. Czosnek obrać, pokroić w cieniutkie plasterki. Orzeszki piniowe podsmażyć na suchej patelni. Rozgrzać na patelni połowę oliwy, dodać cebulę. Gdy się zeszkli dodać cukier i smażyć jeszcze 2-3 minuty (uważać by się nie przypaliła). Zdjąć z ognia. Rozgrzać na dużej patelni resztę oleju. Wrzucić czosnek a po kilku sekundach szpinak. Przesmażyć szybko, aż liście opadną. Posolić. Szpinak wymieszać z cebulą. Zaczekać aż ostygnie. Skropić sokiem z cytryn. Posypać orzeszkami piniowymi.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.