- Czas 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
świeży szpinak | 800g |
czerwone cebule | 2 |
czosnek | 3ząbki |
orzechy piniowe | garść |
oliwa | 1/4 szklanki |
cukier | 1łyżeczka |
sól i pieprz | |
cytryny | 2 |
Obrać cebule i pokroić w dużą kostkę. Szpinak oczyścić, opłukać osuszyć. Czosnek obrać, pokroić w cieniutkie plasterki. Orzeszki piniowe podsmażyć na suchej patelni. Rozgrzać na patelni połowę oliwy, dodać cebulę. Gdy się zeszkli dodać cukier i smażyć jeszcze 2-3 minuty (uważać by się nie przypaliła). Zdjąć z ognia. Rozgrzać na dużej patelni resztę oleju. Wrzucić czosnek a po kilku sekundach szpinak. Przesmażyć szybko, aż liście opadną. Posolić. Szpinak wymieszać z cebulą. Zaczekać aż ostygnie. Skropić sokiem z cytryn. Posypać orzeszkami piniowymi.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...