Szpinak z bobem
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
szpinak | 500g |
bób | 250 g |
czosnek | 2 ząbki |
masło | 2 łyżki |
mąka | 1łyżka |
gałka muszkatołowa | szcypta |
śmietanka 12% | 1/3 szklanki |
sól, cukier, pieprz |
Najlepiej wychodzi ze świeżych warzyw, można jednak użyć również mrożonek.
Ugotować bób do miękkości w wodzie z solą i odrobiną cukru. Odcedzić, zostawiając nieco wody na dnie. Przykryć. Szpinak oczyścić, umyć, sparzyć wrzątkiem na sicie. 1 łyżkę masła i mąkę podsmażyć na patelni. Zdjąć z ognia, wlać śmietankę, energicznie mieszając zagotować. Dodać 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę. Dodać szpinak. Gotować kilka minut. Doprawić solą, pieprzem , gałką muszkatołową. Odlać resztę wody z bobu. Dodać resztę masła i rozgnieciony ząbek czosnku, wymieszać. Na talerzach ułożyć bób na szpinaku. Podawać gorące.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.