Szpinak z bobem

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
szpinak 500g
bób 250 g
czosnek 2 ząbki
masło 2 łyżki
mąka 1łyżka
gałka muszkatołowa szcypta
śmietanka 12% 1/3 szklanki
sól, cukier, pieprz
Najlepiej wychodzi ze świeżych warzyw, można jednak użyć również mrożonek.

Ugotować bób do miękkości w wodzie z solą i odrobiną cukru. Odcedzić, zostawiając nieco wody na dnie. Przykryć. Szpinak oczyścić, umyć, sparzyć wrzątkiem na sicie. 1 łyżkę masła i mąkę podsmażyć na patelni. Zdjąć z ognia, wlać śmietankę, energicznie mieszając zagotować. Dodać 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę. Dodać szpinak. Gotować kilka minut. Doprawić solą, pieprzem , gałką muszkatołową. Odlać resztę wody z bobu. Dodać resztę masła i rozgnieciony ząbek czosnku, wymieszać. Na talerzach ułożyć bób na szpinaku. Podawać gorące.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.