- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
szpinak | 500g |
bób | 250 g |
czosnek | 2 ząbki |
masło | 2 łyżki |
mąka | 1łyżka |
gałka muszkatołowa | szcypta |
śmietanka 12% | 1/3 szklanki |
sól, cukier, pieprz | |
Ugotować bób do miękkości w wodzie z solą i odrobiną cukru. Odcedzić, zostawiając nieco wody na dnie. Przykryć. Szpinak oczyścić, umyć, sparzyć wrzątkiem na sicie. 1 łyżkę masła i mąkę podsmażyć na patelni. Zdjąć z ognia, wlać śmietankę, energicznie mieszając zagotować. Dodać 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę. Dodać szpinak. Gotować kilka minut. Doprawić solą, pieprzem , gałką muszkatołową. Odlać resztę wody z bobu. Dodać resztę masła i rozgnieciony ząbek czosnku, wymieszać. Na talerzach ułożyć bób na szpinaku. Podawać gorące.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...