Szpikowana miłośnie sztufada
- Czas 3 godz.
- Trudność
- Porcja dla
wołowina bez kości (zrazowa, krzyżowa, skrzydło) | 700g |
smalec | 40g |
mąka | 1 łyżka |
cebula | 1 duża lub 2 małe |
musztarda | 30g |
śmietana 22% | 30ml |
włoszczyzna | pęczek |
pomidory | 2 |
czosnek | 2 ząbki |
czerwone wino | kileliszek |
sól i pieprz |
Opłukać mięso, osączyć i obrać z powięzi. Natrzeć musztardą, solą i pieprzem. Obłożyć warzywami obranymi wcześniej i pokrojonymi w plasterki. Włożyć do kamiennego naczynia i zostawić w chłodnym pomieszczeniu na 24 godziny. Następnego dnia wyjąć mięso z zaprawy, usunąć nożem przyprawy i warzywa. Posolić słoninę i pokroić w słupki długości 6 cm, grubości 1 cm. Naszpikować wołowinę słupkami słoniny. Mięso oprószyć mąką i obsmażyć ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do rondla, dodać tłuszcz ze smażenia, 60 ml wody i obraną, pokrojoną w krążki cebulę. Dusić powoli pod przykryciem do miękkości uzupełniając sos wodą.
Gdy pieczeń jest miękka, wyjąć mięso. Sos przetrzeć przez sito, dodać śmietanę, posolić. Obrać pomidory i pokroić je w kostkę. Dodać do sosu razem z roztartym czosnkiem i winem. Włożyć mięso do sosu i dusić jeszcze kilka minut. Pieczeń pokroić w cienkie plastry w poprzek włókien i ułożyć na podłużnym półmisku. Polać sosem. Osobno podać ziemniaki lub makaron, gotowaną jarzynę i surówkę z warzyw.
Pobierz bezpłatnie wielkanocny e-book z przepisami Magdy Gessler! |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.