Szpikowana miłośnie sztufada

  • Czas 3 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
wołowina bez kości (zrazowa, krzyżowa, skrzydło) 700g
smalec 40g
mąka 1 łyżka
cebula 1 duża lub 2 małe
musztarda 30g
śmietana 22% 30ml
włoszczyzna pęczek
pomidory 2
czosnek 2 ząbki
czerwone wino kileliszek
sól i pieprz
Wołowina potraktowana z należytą starannością odwdzięczy się głębokim aromatem i wspaniałym smakiem.

Opłukać mięso, osączyć i obrać z powięzi. Natrzeć musztardą, solą i pieprzem. Obłożyć warzywami obranymi wcześniej i pokrojonymi w plasterki. Włożyć do kamiennego naczynia i zostawić w chłodnym pomieszczeniu na 24 godziny. Następnego dnia wyjąć mięso z zaprawy, usunąć nożem przyprawy i warzywa. Posolić słoninę i pokroić w słupki długości 6 cm, grubości 1 cm. Naszpikować wołowinę słupkami słoniny. Mięso oprószyć mąką i obsmażyć ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do rondla, dodać tłuszcz ze smażenia, 60 ml wody i obraną, pokrojoną w krążki cebulę. Dusić powoli pod przykryciem do miękkości uzupełniając sos wodą.

Gdy pieczeń jest miękka, wyjąć mięso. Sos przetrzeć przez sito, dodać śmietanę, posolić. Obrać pomidory i pokroić je w kostkę. Dodać do sosu razem z roztartym czosnkiem i winem. Włożyć mięso do sosu i dusić jeszcze kilka minut. Pieczeń pokroić w cienkie plastry w poprzek włókien i ułożyć na podłużnym półmisku. Polać sosem. Osobno podać ziemniaki lub makaron, gotowaną jarzynę i surówkę z warzyw.
 

Pobierz bezpłatnie wielkanocny e-book z przepisami Magdy Gessler!

 

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.