Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
polędwiczki wieprzowe | 2 |
oliwa | 4 łyżki |
musztarda Dijon lub inna ulubiona | 3 łyżki |
ocet balsamiczny | 1 łyżeczka |
tymianek suszony | 1 łyżka |
miód | 1 łyżka |
sól | 1 płaska łyżeczka |
patyczki do szaszłyków |
Polędwiczki są wyjątkowo delikatnym mięsem. Najgorsze co można im zrobić to piec lub smażyć za długo. Stają się wtedy podeszwami bez smaku. Także ostrożnie z czasem pieczenia!
Polędwiczki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki o grubości 1-1,5 cm. W misce wymieszać oliwę, musztardę, ocet, estragon, miód, sól. Do marynaty włożyć mięso i marynować pół godziny. Nabić kawałki polędwiczki na patyczki do szaszłyków nie ściskając ich. Najlepiej nabijać je wzdłuż włókien, tak aby „kotleciki” z polędwiczek dały się łatwo upiec. Grillować krótko z obu stron dwukrotnie obracając. Podawać z świeżą, chrupiąca bagietką, sałatą i białym wytrawnym winem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.