Szaszłyki z kulkami z indyka z sosem z jogurtu naturalnego
- Czas 30 min.
- Czas oczekiwania 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
kumin | 1 łyżka |
jogurt naturalny | 1 szklanka |
posiekana kolendra | 1 łyżka |
posiekany szczypiorek | 1 łyżka |
miód | 3/4 łyżeczki |
sól | 1/4 łyżeczki |
mielone mięso z indyka | 0,5 kg |
czosnek posiekany | 3 ząbki |
skórka z cytryny | 2 łyżeczki |
sól | 1/4 łyżeczki |
pieprz cayenne | 1/4 łyżeczki |
cebula | 1 duża |
pomidory (lub pomidorki kotajlowe) | 4 |
Cebulę obrać i pokroić. Rozgrzać olej na patelni na średnim ogniu. Wsypać kumin i prażyć go około 3 minut, aż nasiona staną się pachnące i lekko rumiane. Zdjąć nasiona z patelni i zetrzeć je w moździerzu.
W średniej misce wymieszać jogurt, kolendrę, szczypiorek, miód, sól i 1 łyżeczkę przygotowanego wcześniej kuminu. Przykryć i schłodzić w lodówce przez co najmniej 1 godzinę.
W drugiej misce wymieszać mięso z indyka, posiekany czosnek, skórkę z cytryny, sól, pieprz cayenne i 1 łyżeczkę zmielonego kuminu. Uformować klopsiki.
Rozgrzać grill lub piekarnik. Upiec lub przygotowac na grillu klopsiki i cebule. Przed podaniem nadziać cebulę, pomidory i klopsiki na patyczki do szaszłyków. Podawać z sosem jogurtowym.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.