Szaszłyki z kulkami z indyka z sosem z jogurtu naturalnego

  • Czas 30 min.
  • Czas oczekiwania 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
kumin 1 łyżka
jogurt naturalny 1 szklanka
posiekana kolendra 1 łyżka
posiekany szczypiorek 1 łyżka
miód 3/4 łyżeczki
sól 1/4 łyżeczki
mielone mięso z indyka 0,5 kg
czosnek posiekany 3 ząbki
skórka z cytryny 2 łyżeczki
sól 1/4 łyżeczki
pieprz cayenne 1/4 łyżeczki
cebula 1 duża
pomidory (lub pomidorki kotajlowe) 4
Propozycja szybkiego, prostego obiadu. Kulki z indyka są delikatne, a dzięki przyprawom, mięso nabiera ciekawego, orientalnego smaku.

Cebulę obrać i pokroić. Rozgrzać olej na patelni na średnim ogniu. Wsypać kumin i prażyć go około 3 minut, aż nasiona staną się pachnące i lekko rumiane. Zdjąć nasiona z patelni i zetrzeć je w moździerzu.

W średniej misce wymieszać jogurt, kolendrę, szczypiorek, miód, sól i 1 łyżeczkę przygotowanego wcześniej kuminu. Przykryć i schłodzić w lodówce przez co najmniej 1 godzinę.

W drugiej misce wymieszać mięso z indyka, posiekany czosnek, skórkę z cytryny, sól, pieprz cayenne i 1 łyżeczkę zmielonego kuminu. Uformować klopsiki.

Rozgrzać grill lub piekarnik. Upiec  lub przygotowac na grillu klopsiki i cebule. Przed podaniem nadziać cebulę, pomidory i klopsiki na patyczki do szaszłyków.  Podawać z sosem jogurtowym. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.