- Czas przygotowania 30 min.
- Czas oczekiwania 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
kumin | 1 łyżka |
jogurt naturalny | 1 szklanka |
posiekana kolendra | 1 łyżka |
posiekany szczypiorek | 1 łyżka |
miód | 3/4 łyżeczki |
sól | 1/4 łyżeczki |
mielone mięso z indyka | 0,5 kg |
czosnek posiekany | 3 ząbki |
skórka z cytryny | 2 łyżeczki |
sól | 1/4 łyżeczki |
pieprz cayenne | 1/4 łyżeczki |
cebula | 1 duża |
pomidory (lub pomidorki kotajlowe) | 4 |
Cebulę obrać i pokroić. Rozgrzać olej na patelni na średnim ogniu. Wsypać kumin i prażyć go około 3 minut, aż nasiona staną się pachnące i lekko rumiane. Zdjąć nasiona z patelni i zetrzeć je w moździerzu.
W średniej misce wymieszać jogurt, kolendrę, szczypiorek, miód, sól i 1 łyżeczkę przygotowanego wcześniej kuminu. Przykryć i schłodzić w lodówce przez co najmniej 1 godzinę.
W drugiej misce wymieszać mięso z indyka, posiekany czosnek, skórkę z cytryny, sól, pieprz cayenne i 1 łyżeczkę zmielonego kuminu. Uformować klopsiki.
Rozgrzać grill lub piekarnik. Upiec lub przygotowac na grillu klopsiki i cebule. Przed podaniem nadziać cebulę, pomidory i klopsiki na patyczki do szaszłyków. Podawać z sosem jogurtowym.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...