Szaszłyki z kaczki w pomarańczowej marynacie
- Czas 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
piersi z kaczki | 2 |
marynata: | |
sos teriyaki | 3 łyżki |
pomarańcza | 1 |
limonka | 1 |
czosnek | 2 ząbki |
dżem pomarańczowy | 2 łyżki |
imbir | 3 cm |
chili w płatkach | 1 łyżeczka |
sól | do smaku |
Sos: | |
tłuszcz wytopiony ze skóry z piersi kaczki | |
żółtka | 3 |
sok z pomarańczy | 4 łyżki |
skórka starta z pomarańczy | |
sól, imbir suszony i chili w proszku | do smaku |
Zdjąć skórę z mięsa. Posolić i pokroić w kwadraty, wytopić tłuszcz ze skóry w piekarniku nagrzanym do 160 C, aż skóra zamieni się w chrupiące chipsy. Chipsy odłożyć, tłuszcz użyć do zrobienia sosu. Mięso pokroić w dużą kostkę. Przygotować marynatę: czosnek obrać i wycisnąć przez praskę, pomarańczę i limonkę wyszorować przekroić na pół. Po jednej połówce pomarańczy i limonki odłożyć. Z pozostałych połówek zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Imbir obrać i utrzeć. Skórkę z cytrusów, sok, czosnek, imbir, chili, dżem i sos teriyaki wymieszać w misce, posolić do smaku. Włożyć pokrojone mięso, chipsy ze skóry i patyczki do szaszłyków do marynaty. Zostawić w chłodzie minimum na godzinę. Nabić mięso na patyczki przekładając kawałki mięsa chipsami. Na dwóch łyżkach tłuszczu z kaczki obsmażyć szaszłyki ze wszystkich stron, przełożyć do naczynia żaroodpornego, posmarować marynatą i wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 C na 10-15 minut. Resztę marynaty zagotować i odparować do połowy objętości.
Przygotować sos:
Żółtka ubić z solą i sokiem z cytrusów, w metalowej misce ustawionej nad garnkiem z wrzątkiem. Wciąż ubijając dodawać tłuszcz z kaczki i odparowaną marynatę. Kiedy sos zgęstnieje doprawić go do smaku.
Podawać szaszłyki z sosem i ryżem jaśminowym, oraz cząstkami owoców.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.