Szaszłyki koktajlowe ze śledziem
- Czas 30 min.
- Czas oczekiwania 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
filety śledziowe a la matjas | 4 duże |
cieniutkie kromki razowego chleba | 6 |
sok z cytryny | 3 łyżki |
mleko do moczenia śledzi | pół litra |
pomidorki koktajlowe małe | 24 |
cebule czerwone | 4 |
ogórki świeże sałatkowe | 2 |
rzodkiewki czerwone | 12 |
oliwa | 1 łyżka |
natka pietruszki (niekoniecznie) | do podania |
Idealne kanapki na babski wieczór w gronie pań dbających o zdrowie.
Do wykonania potrzebne będą krótkie szpadki koktajlowe (24 sztuki). Śledzie opłukać, namoczyć w mleku (minimum 2 godziny). Opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. Każdy filet przekroić na 6 kawałków. Kawałki śledzia polać sokiem z cytryny i oliwą, dobrze wymieszać. Kromki chleba pokroić (każdą na 6 części). Pomidorki umyć. Ogórki pokroić w grube plasterki. Cebule pokroić na cząstki. Rzodkiewki oczyścić, opłukać, wysuszyć, przekroić na połówki. Na chlebie układać kawałki ryby, na niej pomidorki, cebulę, ogórka i rzodkiewkę. Spiąć szpadką
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.