- Czas przygotowania 30 min.
- Czas oczekiwania 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
filety śledziowe a la matjas | 4 duże |
cieniutkie kromki razowego chleba | 6 |
sok z cytryny | 3 łyżki |
mleko do moczenia śledzi | pół litra |
pomidorki koktajlowe małe | 24 |
cebule czerwone | 4 |
ogórki świeże sałatkowe | 2 |
rzodkiewki czerwone | 12 |
oliwa | 1 łyżka |
natka pietruszki (niekoniecznie) | do podania |
Do wykonania potrzebne będą krótkie szpadki koktajlowe (24 sztuki). Śledzie opłukać, namoczyć w mleku (minimum 2 godziny). Opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. Każdy filet przekroić na 6 kawałków. Kawałki śledzia polać sokiem z cytryny i oliwą, dobrze wymieszać. Kromki chleba pokroić (każdą na 6 części). Pomidorki umyć. Ogórki pokroić w grube plasterki. Cebule pokroić na cząstki. Rzodkiewki oczyścić, opłukać, wysuszyć, przekroić na połówki. Na chlebie układać kawałki ryby, na niej pomidorki, cebulę, ogórka i rzodkiewkę. Spiąć szpadką
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...