Szarpana wieprzowina (pulled pork)

  • Czas 15 min.
  • Czas oczekiwania 6 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
pieczona łopatka wieprzowa 1,5-2 kg
olej roślinny 1 łyżeczka
sos barbeque z naszego przepisu 1 szklanka
ocet jabłkowy 1/2 szklanki
bulion z kurczaka 1/2 szklanki
brązowy cukier 1/4 szklanki
musztarda 1 łyżka
sos Worcestershire 1 łyżka
chili w proszku 1 łyżka
duża cebula 1
czosnek 2 duże ząbki
Szarpana wieprzowina jest bardzo popularną formą serowania tego gatunku mięsa. Idealnie smakuje podana w kanapce z domową bułką ale doskonale sprawdzi się również w meksykańskich tacosach, a także w towarzystwie ryżu lub kaszy.

Wlać olej roślinny do wolnowaru i umieść w środku pieczeń wieprzową. Dodać sos barbecue, ocet jabłkowy i rosół. W szklance wymieszać cukier brązowy, sos Worcestershire, musztardę, chili w proszku, cebulę i czosnek. Powstały sos przelać do wolnowaru. Przykryć i gotować około 5 – 6 godzin. Kiedy wieprzowina jest gotowa, wyjąć ją z naczynia i rozdrobnić na pomocą dwóch widelców. Na koniec włożyć mięso  z powrotem do wolnowaru i wymieszać z sosem, który pozostał na dnie naczynia.

Jeśli nie mamy wolnowaru mięso można przyrządzić w piekarniku w naczyniu z przykrywką. Piekarnik musi być nagrzany do -100 – 120°C, a mięso musi się piec minimum 6 godzin. Podczas pieczenia należy sprawdzać, czy wieprzowina cały czas znajduje się w płynie i w razie potrzeby należy ją „podlewać” wodą i przekręcać na drugą stronę.  

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.