- Czas przygotowania 15 min.
- Czas oczekiwania 6 godz.
- Trudność
- Porcja dla
pieczona łopatka wieprzowa | 1,5-2 kg |
olej roślinny | 1 łyżeczka |
sos barbeque z naszego przepisu | 1 szklanka |
ocet jabłkowy | 1/2 szklanki |
bulion z kurczaka | 1/2 szklanki |
brązowy cukier | 1/4 szklanki |
musztarda | 1 łyżka |
sos Worcestershire | 1 łyżka |
chili w proszku | 1 łyżka |
duża cebula | 1 |
czosnek | 2 duże ząbki |
Wlać olej roślinny do wolnowaru i umieść w środku pieczeń wieprzową. Dodać sos barbecue, ocet jabłkowy i rosół. W szklance wymieszać cukier brązowy, sos Worcestershire, musztardę, chili w proszku, cebulę i czosnek. Powstały sos przelać do wolnowaru. Przykryć i gotować około 5 – 6 godzin. Kiedy wieprzowina jest gotowa, wyjąć ją z naczynia i rozdrobnić na pomocą dwóch widelców. Na koniec włożyć mięso z powrotem do wolnowaru i wymieszać z sosem, który pozostał na dnie naczynia.
Jeśli nie mamy wolnowaru mięso można przyrządzić w piekarniku w naczyniu z przykrywką. Piekarnik musi być nagrzany do -100 – 120°C, a mięso musi się piec minimum 6 godzin. Podczas pieczenia należy sprawdzać, czy wieprzowina cały czas znajduje się w płynie i w razie potrzeby należy ją „podlewać” wodą i przekręcać na drugą stronę.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...