Szarlotka
- Czas 1 godz.
- Czas oczekiwania 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
ciasto: | |
mąka krupczatka | 300 g |
cukier puder | 100 g |
masło | 200 g |
żółtka | 3 |
śmietana | 2 łyżki |
proszek do pieczenia | 1 łyżeczka |
sól | szczypta |
Pianka: |
białka | 3 |
cukier | 6 łyżek |
mąka ziemniaczana | 1 łyżeczka |
Nadzienie: | |
jabłka | 2 kg |
rodzynki | duża garść |
cynamon | 1 łyżka |
kardamon | 1 łyżeczka |
masło do formy |
Najbardziej popularne polskie ciasto należy przygotować z jabłek odmian reneta, boiken lub antonówka.
Posiekać masło z mąką, solą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać żółtka i śmietanę i zagnieść szybko ciasto. Podzielić na dwie części, z których mniejsza to 1/3 całości. Owinąć kule ciasta w folię. Włożyć do zamrażalnika. Jabłka obrać, pokroić na kawałki. Wrzucić do rondla i lekko poddusić , tak aby zmiękły ale się nierozpadły. Dodać rodzynki i przyprawy. Wymieszać. Nagrzać piekarnik do 200 C. Ubić pianę na sztywno dodając cukier. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną. Dużą blachę lub tortownicę posmarować masłem. Większą kulą ciasta wylepić dno i boki blachy. Nałożyć jabłka, na wierzch pianę. Na pianę zetrzeć resztę ciasta. Piec około 40 minut w temperaturze 200 C bez termoobiegu.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.