- Czas przygotowania 1 godz.
- Czas oczekiwania 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
ciasto: | |
mąka krupczatka | 300 g |
cukier puder | 100 g |
masło | 200 g |
żółtka | 3 |
śmietana | 2 łyżki |
proszek do pieczenia | 1 łyżeczka |
sól | szczypta |
Pianka: |
białka | 3 |
cukier | 6 łyżek |
mąka ziemniaczana | 1 łyżeczka |
Nadzienie: | |
jabłka | 2 kg |
rodzynki | duża garść |
cynamon | 1 łyżka |
kardamon | 1 łyżeczka |
masło do formy | |
Posiekać masło z mąką, solą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać żółtka i śmietanę i zagnieść szybko ciasto. Podzielić na dwie części, z których mniejsza to 1/3 całości. Owinąć kule ciasta w folię. Włożyć do zamrażalnika. Jabłka obrać, pokroić na kawałki. Wrzucić do rondla i lekko poddusić , tak aby zmiękły ale się nierozpadły. Dodać rodzynki i przyprawy. Wymieszać. Nagrzać piekarnik do 200 C. Ubić pianę na sztywno dodając cukier. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną. Dużą blachę lub tortownicę posmarować masłem. Większą kulą ciasta wylepić dno i boki blachy. Nałożyć jabłka, na wierzch pianę. Na pianę zetrzeć resztę ciasta. Piec około 40 minut w temperaturze 200 C bez termoobiegu.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...