Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 4 żółtka
- 1 margaryna
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zagnieść ciasto kruche, podzielić na 2 części. Odstawić na 1 h do lodówki.
Masa jabłkowa:
- 1-1,5 kg jabłek
- 1 kisiel cytrynowy
- 1/2 szklanki cukru
- 4 białka
- szczypta soli
- aromat pomarańczowy
Jabłka obrać, zetrzeć na dużych oczkach i odcisnąć sok. Dodać kisiel i aromat. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę, dodać cukier i ubić aż nie będzie go czuć. Dodać do białek i delikatnie wymieszać.
Na dno blaszki należeć zatrzeć połowę ciasta, delikatnie ugnieść. Następnie wyłożyć masę jabłkową a na nia zetrzeć drugą część ciasta.
Piec na złoty kolor w 180 st. C przez 20-35 min.
Sos:
- 1 szklanka soku z jabłek
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki masła
Do rondelka wlać soki, wsypać cukier i mąkę. Mieszać aż znikną grudki. Gdy sos zawrze zdjąć go z palnika i dodać masło. Mięszamy. Sos jest gotowy.
Na talerzu ułożyć kawałek szarlotki, obok niej kulke lodów. Całość polać sosem.
Smacznego ;)