Szarlotka na kruchym cieście z sosem jabłkowym

  • Czas 1 godz. 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka pszenna 3 szklanki
jajka 4 sztuki
margaryna 1 sztuka
cukier 15 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jabłka 115 kg
kisiel cytrynowy 1 sztuka
aromat pomarańczowy 2 ml
sok z cytryny 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
masło 2 łyżki
lody waniliowe pudełko

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 1 margaryna
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Zagnieść ciasto kruche, podzielić na 2 części. Odstawić na 1 h do lodówki.
 

Masa jabłkowa:

  • 1-1,5 kg jabłek
  • 1 kisiel cytrynowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • aromat pomarańczowy

Jabłka obrać, zetrzeć na dużych oczkach i odcisnąć sok. Dodać kisiel i aromat. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę, dodać cukier i ubić aż nie będzie go czuć. Dodać do białek i delikatnie wymieszać.

Na dno blaszki należeć zatrzeć połowę ciasta, delikatnie ugnieść. Następnie wyłożyć masę jabłkową a na nia zetrzeć drugą część ciasta.
Piec na złoty kolor w 180 st. C przez 20-35 min.

Sos:

  • 1 szklanka soku z jabłek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki masła

Do rondelka wlać soki, wsypać cukier i mąkę. Mieszać aż znikną grudki. Gdy sos zawrze zdjąć go z palnika i dodać masło. Mięszamy. Sos jest gotowy.

Na talerzu ułożyć kawałek szarlotki, obok niej kulke lodów. Całość polać sosem.

Smacznego ;)
 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.