Szarlotka dla leniwych alergików

  • Czas 1 godz. 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
jabłka 2 kg
kasza jaglana 350 g
daktyle 200 g
cynamon 1 łyżka
masło 200 g
Najzdrowsza szarlotka ze wszystkich. Zupełnie bez cukru, bez mąki i bez jaj. Z najpyszniejszych polskich jabłek.

Jabłka obrać i utrzeć na tarce o dużych oczkach. Daktyle drobno pokroić. Wymieszać jabłka i daktyle z kaszą i cynamonem. Formę lub tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę do formy i wyrównać. Na masę utrzeć masło na tarce o dużych oczkach. Równo rozłożyć na całej powierzchni masy. Przykryć formę folią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piec godzinę, zdjąć folię i dopiec jeszcze 15 minut. Podawać ciepłe lub po wystudzeniu. Najlepiej smakuje z odrobiną kwaśniej śmietany lub gęstego jogurtu. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.