Szarlotka dla leniwych alergików
- Czas 1 godz. 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
jabłka | 2 kg |
kasza jaglana | 350 g |
daktyle | 200 g |
cynamon | 1 łyżka |
masło | 200 g |
Najzdrowsza szarlotka ze wszystkich. Zupełnie bez cukru, bez mąki i bez jaj. Z najpyszniejszych polskich jabłek.
Jabłka obrać i utrzeć na tarce o dużych oczkach. Daktyle drobno pokroić. Wymieszać jabłka i daktyle z kaszą i cynamonem. Formę lub tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę do formy i wyrównać. Na masę utrzeć masło na tarce o dużych oczkach. Równo rozłożyć na całej powierzchni masy. Przykryć formę folią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piec godzinę, zdjąć folię i dopiec jeszcze 15 minut. Podawać ciepłe lub po wystudzeniu. Najlepiej smakuje z odrobiną kwaśniej śmietany lub gęstego jogurtu.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.