- Czas 1 godz. 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
jabłka | 2 kg |
kasza jaglana | 350 g |
daktyle | 200 g |
cynamon | 1 łyżka |
masło | 200 g |
Jabłka obrać i utrzeć na tarce o dużych oczkach. Daktyle drobno pokroić. Wymieszać jabłka i daktyle z kaszą i cynamonem. Formę lub tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę do formy i wyrównać. Na masę utrzeć masło na tarce o dużych oczkach. Równo rozłożyć na całej powierzchni masy. Przykryć formę folią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piec godzinę, zdjąć folię i dopiec jeszcze 15 minut. Podawać ciepłe lub po wystudzeniu. Najlepiej smakuje z odrobiną kwaśniej śmietany lub gęstego jogurtu.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...