Syrniki
- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
twaróg półtłusty | 500 g |
mąka pszenna | 100 g |
jajka | 2 |
cukier | 3-5 łyżek |
ekstrakt waniliowy | 1 łyżeczka |
rodzynki (opcjonalnie) | |
kawałki jabłek (opcjonalnie) | |
starta skórka pomarańczowa (opcjonalnie) |
Syrniki to tradycyjna potrawa kuchni rosyjskiej , ukraińskiej i kuchni białoruskiej. To smażone placki z mąki, sera białego i jajek, niekiedy dodaje się rodzynki, miód lub kawałki jabłek oraz dekoruje kwaśną śmietaną, miodem lub dżemem.
Twaróg dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać jajka razem z ekstraktem z wanilii, wymieszać aż składniki się połączą. Dodać cukier, mąkę, znowu wymieszać. Na gorącym oleju smażyć placki z obu stron na rumiany kolor. Podawać na ciepło.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.