Świąteczny mazurek kajmakowy

  • Czas 1 godz. 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
ciasto:
mąka 250g
masło 160g
cukier puder 100g
żółtka 2
Dekoracja:
migdały, sparzone i obrane
suszona gruszka (namoczona przez 10 minut w wódce gruszkowej lub w gorącej wodzie)
masa kajmakowa 250g

Masło rozetrzeć mikserem z cukrem pudrem i żółtkami, dodać mąkę i wymieszać. Dodać 2 łyżki chłodnej wody, uformować kulę z ciasta, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć cienko rozwałkowanym ciastem (5 mm). Piec przez 15 minut, na złoty kolor, w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Na upieczonym cieście rozsmarować 1/2 puszki gotowej masy kajmakowej. Udekorować migdałami i suszoną gruszką.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.