Masło rozetrzeć mikserem z cukrem pudrem i żółtkami, dodać mąkę i wymieszać. Dodać 2 łyżki chłodnej wody, uformować kulę z ciasta, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć cienko rozwałkowanym ciastem (5 mm). Piec przez 15 minut, na złoty kolor, w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Na upieczonym cieście rozsmarować 1/2 puszki gotowej masy kajmakowej. Udekorować migdałami i suszoną gruszką.
Świąteczny mazurek kajmakowy
- Czas 1 godz. 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
ciasto: | |
mąka | 250g |
masło | 160g |
cukier puder | 100g |
żółtka | 2 |
Dekoracja: | |
migdały, sparzone i obrane | |
suszona gruszka (namoczona przez 10 minut w wódce gruszkowej lub w gorącej wodzie) | |
masa kajmakowa | 250g |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.