Kapustę ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody, dodając liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Groch ugotować w niewielkiej ilości wody z solą - musi być miękki i częściowo rozpadać się, ale część ziaren powinna być zachowana w swoim kształcie. Wymieszać groch z kapustą. Cebulę posiekać i usmażyć na złoto na smalcu, następnie dodać do potrawy. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień.
Świąteczna kapusta z grochem
- Czas 1 godz. 10 min.
- Trudność
- Porcja dla
kapusta kiszona | 1,5 kg |
łuskany groch | 0,5 kg |
cebula | 2 duże szt. |
smalec | 2 łyżki |
pieprz |
majeranek | |
ziele angielskie | |
liść laurowy | |
sól |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.