Surówka z czerwonej i białej kapusty

  • Czas 10 min.
  • Czas oczekiwania 15 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
biała kapusta 1/4 główki
czerwona kapusta 1/4 główki
Cebula czerwona 1
marchew 1
jogurt naturalny 4łyżki
majonez 2 łyżki
sok z cytryny do smaku
Sól, cukier i pieprz do smaku
Pomysł wydaje się dziwny, ale efekt jest bardzo dobry!

Kapusty umyć, wyciąć głąby, poszatkować najdrobniej jak się da. Wymieszać w misce z łyżeczką soli i odstawić na 15 minut. Ugnieść mocno, aby kapusty puściły sok. Marchew obrać i zetrzeć na tarce. Cebule obrać i pokroić w cieniutkie krążki. Wymieszać warzywa z jogurtem i majonezem. Doprawić sokiem z cytryny, solą, cukrem i pieprzem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.