Surówka z czerwonej i białej kapusty
- Czas 10 min.
- Czas oczekiwania 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
biała kapusta | 1/4 główki |
czerwona kapusta | 1/4 główki |
Cebula czerwona | 1 |
marchew | 1 |
jogurt naturalny | 4łyżki |
majonez | 2 łyżki |
sok z cytryny | do smaku |
Sól, cukier i pieprz do smaku |
Pomysł wydaje się dziwny, ale efekt jest bardzo dobry!
Kapusty umyć, wyciąć głąby, poszatkować najdrobniej jak się da. Wymieszać w misce z łyżeczką soli i odstawić na 15 minut. Ugnieść mocno, aby kapusty puściły sok. Marchew obrać i zetrzeć na tarce. Cebule obrać i pokroić w cieniutkie krążki. Wymieszać warzywa z jogurtem i majonezem. Doprawić sokiem z cytryny, solą, cukrem i pieprzem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.