Suflet jabłkowo-gruszkowy

  • Czas 40 min.
  • Czas oczekiwania 15 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
sok z 1/2 cytryny
jabłka 0,5 kilograma
soczyste gruszki 0,75 kilograma
cukier ⅓ szklanki
ekstrakt z wanilii 1 łyżeczka
suszony imbir ¼ łyżeczki
masło
białka 8 sztuk
serka śmietankowego 1 łyżeczka
W okresie zimowo-wiosennym nie mamy dużego wyboru świeżych owoców. Sięgajmy więc po jabłka. Jeśli już znudziły Wam się szarlotki, strudle i musy warto wypróbować czegoś nowego. Polecam przepis na suflet jabłkowy na słodko.

Jabłka i gruszki obrać, wyciąć ogryzki ze środka. Miąższ pokroić na cienkie plasterki. Do dużego garnka z grubym dnem włożyć owoce, dodać 1 łyżkę cukru, ekstrakt z wanilii, imbir i 2 łyżki wody. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Zmniejszyć ogień i często mieszając gotować przez 20 minut. Odkryć i dalej gotować często mieszając przez kolejne 30 do 40 minut, aż owoce są bardzo miękkie. Zdjąć z ognia, a następnie przenieść się do robota kuchennego i zmiksować na gładkie puree. Pozostawić do ostygnięcia.

Rozgrzać piekarnik do 210°C. Kokilki wysmarować masłem i oprószyć cukrem. Najlepiej po posmarowaniu kokilek masłem przeciągnąć pędzlem kuchennym po ściankach z góry na dół. Taki zabieg spowoduje że suflet będzie równomiernie rósł.

Ubić pianę z białek. Po koniec ubijania dodawać po jednej łyżce cukry cały czas ubijając. Dodać serek śmietankowy i dalej ubijać na niskich obrotach przez minutę. Delikatnie, partiami połączyć masę białkową z puree owocowym. Nałożyć masę do kokilek do 2/3 wysokości. Na wierzch można nałozyć cieki plaster z środka jabłka (tak jak na zdjęciu). 

Piec przez około 10 (małe kokilki) 15-20 minut (duże kokilki), aż urosną i na wierzchu staną się złote. Podawać od razu.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.