Suflet jabłkowo-gruszkowy
- Czas 40 min.
- Czas oczekiwania 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
sok z 1/2 cytryny | |
jabłka | 0,5 kilograma |
soczyste gruszki | 0,75 kilograma |
cukier | ⅓ szklanki |
ekstrakt z wanilii | 1 łyżeczka |
suszony imbir | ¼ łyżeczki |
masło | |
białka | 8 sztuk |
serka śmietankowego | 1 łyżeczka |
Jabłka i gruszki obrać, wyciąć ogryzki ze środka. Miąższ pokroić na cienkie plasterki. Do dużego garnka z grubym dnem włożyć owoce, dodać 1 łyżkę cukru, ekstrakt z wanilii, imbir i 2 łyżki wody. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Zmniejszyć ogień i często mieszając gotować przez 20 minut. Odkryć i dalej gotować często mieszając przez kolejne 30 do 40 minut, aż owoce są bardzo miękkie. Zdjąć z ognia, a następnie przenieść się do robota kuchennego i zmiksować na gładkie puree. Pozostawić do ostygnięcia.
Rozgrzać piekarnik do 210°C. Kokilki wysmarować masłem i oprószyć cukrem. Najlepiej po posmarowaniu kokilek masłem przeciągnąć pędzlem kuchennym po ściankach z góry na dół. Taki zabieg spowoduje że suflet będzie równomiernie rósł.
Ubić pianę z białek. Po koniec ubijania dodawać po jednej łyżce cukry cały czas ubijając. Dodać serek śmietankowy i dalej ubijać na niskich obrotach przez minutę. Delikatnie, partiami połączyć masę białkową z puree owocowym. Nałożyć masę do kokilek do 2/3 wysokości. Na wierzch można nałozyć cieki plaster z środka jabłka (tak jak na zdjęciu).
Piec przez około 10 (małe kokilki) 15-20 minut (duże kokilki), aż urosną i na wierzchu staną się złote. Podawać od razu.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.