Kurczaka podzielić na 4 części, pokropić sokiem z cytryny i posolić. Przykrytego ściereczką zostawić na noc w lodówce.
Następnego dnia włożyć kurczaka do rondla, dodać obraną włoszczyznę (odłożyć 2 marchewki) i wiązkę majeranku. Gotować w niewielkiej ilości wody, na bardzo wolnym ogniu, najlepiej w szerokim garnku z pokrywką. Kurczak podczas gotowania musi być szczelnie przykryty. Gdy kurczak będzie miękki dodać odłożone marchewki. Gotować dalej do momentu, aż kurczak będzie się rozpadał. Potem zdjąć go z ognia i ostudzić. Oddzielić mięso od kości, ułożyć w pięknym naczyniu. Do dekoracji użyć dwóch dodanych na końcu gotowania marchewek (dodajemy je pod koniec, aby się nie rozgotowały). Wywar przecedzić i zalać nim kurczaka. Wstawić do lodówki. Podawać z białym majonezowym sosem czosnkowym lub kwaśną śmietaną z koprem.
Pobierz bezpłatnie wielkanocny e-book z przepisami Magdy Gessler! |