Kotlety umyć i osuszyć. Oberwać igiełki z dwóch gałązek rozmarynu i posiekać. Oprószyć kotlety solą, świeżo zmielonym pieprzem i posiekanym rozmarynem. Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć mięso z obu stron na złoty kolor. Przełożyć do formy żaroodpornej. Na każdym kotlecie położyć gałązkę rozmarynu i wstawić mięso do piekarnika nagrzanego do 160 C na 5-10 minut, w zależności od tego jak bardzo wysmażone lubimy mięso. Wyjąć z pieca, na każdym kotlecie położyć łyżeczkę masła. Podawać z pokrojoną w ćwiartki cytryną i miską sałaty z sosem winegret.
- Czas 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
kotlety schabowe z kostką | 2 grube |
rozmaryn | 4 gałązki |
sól | |
pieprz kolorowy świeżo mielony |
oliwa z oliwek | 2 łyżki |
masło | 2 łyżki |
cytryna | 1 |
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Zapraszamy na nasz fanpage
- 2. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 3. Jak rozwinąć kapelusz kani
- 4. Chinkali, soczyste gruzińskie pierożki
- 5. Podział tuszy wołowej
- 6. Ciasto na naleśniki
- 7. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 8. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 9. Makaron z cukinią i pieczarkami
- 10. Rosół Pho
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...