Spanakopita z ciasta francuskiego
- Czas 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
Mrożone ciasto francuskie na maśle | 1 paczka |
świeży szpinak | 500 g |
Młode cebulki ze szczypiorkiem | 6 |
jajko | 1 |
oliwa z oliwek | 3 łyżki |
twaróg kozi | 200 g |
feta | 250 g |
koperek | pęczek |
natka pietruszki | pęczek |
Pieprz, sól do smaku | |
Oliwa do smażenia i smarowania płatów ciasta |
Szpinak umyć i pokroić. Włożyć do rondla i dusić pod przykryciem kilka minut na małym ogniu. Nie trzeba wlewać wody, bo jest jej pod dostatkiem na umytych listkach
Ugotowany szpinak odcedzić i odstawić. Pokroić cebulkę ze szczypiorkiem, natkę pietruszki i koperek. W rondlu na łyżce oliwy udusić zieleninę. Wymieszać ze szpinakiem, kozim twarogiem i fetą, dodać 3 łyżki oliwy, roztrzepane jajko, doprawić solą i pieprzem. Blaszkę posmarować oliwą i położyć na niej płat ciasta. Posmarować go oliwą, wyłożyć na cieście farsz, przykryć drugim płatem, zlepić brzegi, nakłuć widelcem, posmarować oliwą. Piec około 45 minut, na złoty kolor, w piekarniku nagrzanym do 180 C. Podawać na ciepło lub na zimno pokrojone na kwadraty. Do spanakopity można podać sos czosnkowy skordalia lub tzatziki.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.