Spaghetti mięsne ze świeżymi ziołami i oliwkami
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
makaron spaghetti | 500g |
pomidory | 1,5 kg |
świeże zioła (bazylia, oregano, natka, koperek) | 1 duży pęczek |
parmezan | 100g |
mielone mięso z indyka | 500g |
cebule cukrowe | 1-2 |
czosnek | 2 ząbki |
oliwki | szklanka |
bulion drobiowy (niekoniecznie) | pół szklanki |
olej lub oliwa | 1/4 szklanki |
sól, pieprz, cukier |
Warto wykorzystać sezon na świeże zioła i dodawać je do czego się da!
Pomidory obrać, posiekać usuwając pestki. Obrać i posiekać cebule i czosnek. Rozgrzać oliwą w rondlu. Zeszklić cebule, dodać mięso i usmażyć rozgniatając grudki drewnianą łyżką. Wlać bulion lub wodę, posolić, przykryć dusić 10 minut. Opłukać, wysuszyć i pokroić zioła. Do sosu mięsnego dodać pomidory i odparować do pożądanej gęstości (sos ze świeżych pomidorów smakuje latem, jeśli nie odparujemy go zbyt mocno). Ugotować makaron. Wymieszać z sosem i przepołowionymi oliwkami. Doprawić, dodać zioła. Wymieszać. Podawać udekorowane listkami ziół. Parmezan podać oddzielnie.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.