- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
makaron spaghetti | 500g |
pomidory | 1,5 kg |
świeże zioła (bazylia, oregano, natka, koperek) | 1 duży pęczek |
parmezan | 100g |
mielone mięso z indyka | 500g |
cebule cukrowe | 1-2 |
czosnek | 2 ząbki |
oliwki | szklanka |
bulion drobiowy (niekoniecznie) | pół szklanki |
olej lub oliwa | 1/4 szklanki |
sól, pieprz, cukier | |
Pomidory obrać, posiekać usuwając pestki. Obrać i posiekać cebule i czosnek. Rozgrzać oliwą w rondlu. Zeszklić cebule, dodać mięso i usmażyć rozgniatając grudki drewnianą łyżką. Wlać bulion lub wodę, posolić, przykryć dusić 10 minut. Opłukać, wysuszyć i pokroić zioła. Do sosu mięsnego dodać pomidory i odparować do pożądanej gęstości (sos ze świeżych pomidorów smakuje latem, jeśli nie odparujemy go zbyt mocno). Ugotować makaron. Wymieszać z sosem i przepołowionymi oliwkami. Doprawić, dodać zioła. Wymieszać. Podawać udekorowane listkami ziół. Parmezan podać oddzielnie.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...