Spaghetti carbonara
- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
makaron spaghetti | 500 g |
jajka | 4 |
boczek wędzony ( w oryginale pancetta, czyli boczek lekko suszony) | 200 g |
oliwa | 2łyżki |
parmezan tarty (w oryginale ser owczy pecorino) | 50 g |
natka pietruszki (niekoniecznie) | 2 łyżki |
sól i świeżo zmielony czarny pieprz |
Jajecznica z boczkiem, zdaniem Włochów, powinna być podawana z makronem! To nie jest zły pomysł…
Jajka roztrzepać w misce. Boczek pokroić w kosteczkę lub cieniutkie paseczki, odciąć grubą skórkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać boczek i smażyć mieszając aż boczek stanie się lekko chrupiący. Ugotować makaron, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić (nie przelewać zimna wodą!) i dodać na patelnię do boczku. Zdjąć patelnię z ognia. Polać gorący makaron jajkami i mieszać aby cały pokrył się sosem jajecznym. (Jajka nie powinny się ściąć od gorącej patelni, tylko utworzyć lekki, gładki sos). Posypać serem i natką. Oprószyć pieprzem. Podawać natychmiast.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.