Spaghetti carbonara

  • Czas 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
makaron spaghetti 500 g
jajka 4
boczek wędzony ( w oryginale pancetta, czyli boczek lekko suszony) 200 g
oliwa 2łyżki
parmezan tarty (w oryginale ser owczy pecorino) 50 g
natka pietruszki (niekoniecznie) 2 łyżki
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jajecznica z boczkiem, zdaniem Włochów, powinna być podawana z makronem! To nie jest zły pomysł…

Jajka roztrzepać w misce.  Boczek pokroić w kosteczkę lub cieniutkie paseczki, odciąć grubą skórkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać boczek i smażyć mieszając aż boczek stanie się lekko chrupiący. Ugotować makaron, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić (nie przelewać zimna wodą!) i dodać na patelnię do boczku. Zdjąć patelnię z ognia. Polać gorący makaron jajkami i mieszać aby cały pokrył się sosem jajecznym. (Jajka nie powinny się ściąć od gorącej patelni, tylko utworzyć lekki, gładki sos). Posypać serem i natką. Oprószyć pieprzem. Podawać natychmiast.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.