- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
makaron spaghetti | 500 g |
jajka | 4 |
boczek wędzony ( w oryginale pancetta, czyli boczek lekko suszony) | 200 g |
oliwa | 2łyżki |
parmezan tarty (w oryginale ser owczy pecorino) | 50 g |
natka pietruszki (niekoniecznie) | 2 łyżki |
sól i świeżo zmielony czarny pieprz | |
Jajka roztrzepać w misce. Boczek pokroić w kosteczkę lub cieniutkie paseczki, odciąć grubą skórkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać boczek i smażyć mieszając aż boczek stanie się lekko chrupiący. Ugotować makaron, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić (nie przelewać zimna wodą!) i dodać na patelnię do boczku. Zdjąć patelnię z ognia. Polać gorący makaron jajkami i mieszać aby cały pokrył się sosem jajecznym. (Jajka nie powinny się ściąć od gorącej patelni, tylko utworzyć lekki, gładki sos). Posypać serem i natką. Oprószyć pieprzem. Podawać natychmiast.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...