Souvlaki z kurczaka

  • Czas 1 godz. 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
Filety z kurczaka 1,5 kg
cytryny 2
czosnek 1 główka
rozmaryn 2 gałązki
pieprz ziarnisty łyżka
gorczyca 3 łyżki
oliwa 0,5 szklanki
sól do smaku
Cytryna, mięta i ugotowany ryż do podania
Mięso najlepiej jest zamarynować dzień wcześniej. Przejdzie aromatami ziół i przypraw.

Mięso pokroić w kostkę ok. 3 cm. Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Czosnek obrać, zmiażdżyć. W moździerzu utłuc pieprz, gorczycę, czosnek, skórkę i sok z cytryny, rozmaryn, sól i oliwę. Utrzeć na pastę. Wymieszać pastę z mięsem, zostawić w lodówce na 3 godziny lub całą noc.  Nabijać mięso na szpadki lub patyczki do szaszłyków i grillować smarując w trakcie marynatą. Podawać z ryżem, listkami mięty i ćwiartkami cytryny. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.