Souvlaki z kurczaka
- Czas 1 godz. 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
Filety z kurczaka | 1,5 kg |
cytryny | 2 |
czosnek | 1 główka |
rozmaryn | 2 gałązki |
pieprz ziarnisty | łyżka |
gorczyca | 3 łyżki |
oliwa | 0,5 szklanki |
sól do smaku | |
Cytryna, mięta i ugotowany ryż do podania |
Mięso najlepiej jest zamarynować dzień wcześniej. Przejdzie aromatami ziół i przypraw.
Mięso pokroić w kostkę ok. 3 cm. Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Czosnek obrać, zmiażdżyć. W moździerzu utłuc pieprz, gorczycę, czosnek, skórkę i sok z cytryny, rozmaryn, sól i oliwę. Utrzeć na pastę. Wymieszać pastę z mięsem, zostawić w lodówce na 3 godziny lub całą noc. Nabijać mięso na szpadki lub patyczki do szaszłyków i grillować smarując w trakcie marynatą. Podawać z ryżem, listkami mięty i ćwiartkami cytryny.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.