Rozgrzać lekko patelnię rozpuścić cukier puder. Kiedy zacznie brązowieć rozprowadzić go drewnianą łyżką i dodać owoce. Dodać żurawinę i obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka. Wlać tokaj i dołożyć przełamaną na pół laskę cynamonu. Gotować na małym ogniu, aż owoce się rozpadną, a konsystencja sosu zacznie przypominać dżem.
Sos jest wspaniały do pieczonej kaczki.
- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
świeża żurawina | 250 g |
jabłko Szara Reneta | 2 duże |
cynamon | 1 laska |
tokaj | 1 kieliszek |
cukier puder | 150 g |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...